Am demascat disprețul celor de la Publika față de libertatea de exprimare

Zilele trecute am decis să scriu pe VoxPublika (platforma de opinii a celor de la Publika.md), pe care aveam cont încă de când site-ul era deținut de Realitatea TV.  Ca reprezentant al PAS – partid de opoziție  proeuropean și antioligarhic, am zis să aduc o altă viziune a lucrurilor din țară decât decât cele deja existente pe platformă – pro-PD și pro-Plahotniuc. Toată aventura mea pe VoxPublika a durat puțin peste 4 zile.

În primul articol, intitulat „E oficial. Nu mai suntem o țară democratică”, am abordat recenta retrogradare a democrației din Republica Moldova. Articolul a fost publicat și pe Publika.md, întrucât algoritmul site-ului plasează pe homepage cel mai recent articol de pe VoxPublika. Lucrurile arătau așa :):

Articolul l-am plasat duminică, așa că titlul a rămas pe publika.md aproape 24 de ore (Se pare că fabrica de trolli nu lucrează în weekend). Articolul a ajuns în scurt timp pe locul 2 în rândul celor mai vizitate pe VoxPublika, fără ca eu să-l public sau să-l plasez undeva pe rețele sociale. Administratorii holdingului PD, vădit iritați, mi-au schimonosit propriul titlu, adică efectiv trucând vorbele mele. În loc de „E oficial, nu suntem o țară democratică” au scris, fără să îmi ceară aprobarea, „E oficial, SUNTEM o țară democratică”.
*
Pentru că a mers destul de bine prima dată, am zis ieri să mai scriu un articol intitulat „Publika face propagandă pentru escrocul Șor”. Asta s-a întâmplat ieri (9 martie):

În postare am abordat modul șocant prin care Publika.md face reportaje de propagandă pentru Șor, aparent plătite de acesta, fără ca portalul de știri să menționeze natura comercială a lor. În acest reportaj de exemplu, o să observați că nu există absolut nicio mențiune că materialul este de fapt o reclamă (acel „P” la final de text, sau undeva în video). Am făcut o captură de ecran în cazul în care deștepții vor vrea să altereze conținutul inițial. Exact aceeași problemă o întâlnim în acest material, sau aici, sau aici. Mai mult decât atât, aceste reportaje nu apar pe pagina de start într-o secțiune aparte de advertoriale, ci chiar integrate între celelalte știri. Aceste practici de altfel sunt contrare legislației Republicii Moldova privind plasarea de produse (Codul Audiovizualului, Articolul 19).

Ca să vezi, acest articol, dar și contul meu pe VoxPublike, au fost șterse peste doar câteva ore. Se pară că Publika.md este mai deranjată de criticarea partenerului lor de afaceri Ilan Șor, decât de criticarea stării democrației în Republica Moldova. Un oarecare Cristi Dorombach, care se pare e administratorul online al VoxPublika, a plasat în scurt timp această „precizare”.

Într-o încercare patetică de a scuza cenzura, autorul spune: „Platforma VoxPublika este o platformă liberă de orice interdicții […], fiind un spațiu public, se autoguvernează și se autocenzurează în ceea ce privește bunul simț și atacul la persoană”. O critică la adresa lui Șor, care a organizat furtul miliardului, reprezintă pentru Publika „atac la persoană”, iar pe de altă parte, toate minciunile pe care le promovează zilnic despre oponenți înseamnă pentru Publika „lipsă de interdicții”. Mârșav și ipocrit!

Mai scrie acest Dorombach că „nu trebuie să explice unuia sau altuia ce înseamnă ”reportaj comercial”. Stimate domn, competențele dvs de jurnalist lasă de dorit, or reportajele comerciale trebuie marcate clar și explicit – vă recomand să consultați Articolul 18 și 19 din Codul Audiovizualului al Republicii Moldova. Reputația jurnalistică este, desigur, neimportantă pentru Publika, altfel nu-mi explic de ce aleg să-și distrugă propria credibilitate, plasând reportaje propagandistice (fie ele și comerciale) pentru Ilan Șor – principalul arhitect al Furtului Miliardului.

E adevărat, VoxPublika aparține unui holding media privat, pe care ei pot scrie tot ce vor, dar măcar să aibă decența să n-o numească „platformă liberă de exprimare”. Eu recomand să o redenumiți în „platformă traficanților de propagandă pro-PD”.

*

Era de așteptat ca această epopee să se încheie cu blocarea contului meu. Noi am vrut să demascăm disprețul față de libertatea de exprimare a celor care conduc Publika. Acest exercițiu al nostru a trădat, a câta oară, apucăturile dictatoriale ale oamenilor care conduc instituțiile media deținute de Vlad Plahotniuc. Astfel de oameni guvernează acum țara noastră – oameni care resping opiniile critice, disidența și pluralismul de opinii. Valori fără de care democrațiile se prăbușesc în întuneric.

PS – Voi, ceilalți care scrieți pe VoxPublika și care cântați în strună PD-ului, n-ar trebui să stați liniștit. S-a creat aici un precedent și voi puteți fi oricând următorii.

Facebook Comments

O părere la “Am demascat disprețul celor de la Publika față de libertatea de exprimare

  1. Pingback: Dragă Radu | VOXPUBLIKA

Comentariile sunt închise.