Strada Pietonală – eliberată!

Multe s-au întâmplat de ieri seară, când am postat acest mesaj pe Facebook:

7 ori!De 7 ori am sunat azi la serviciul 902 ca să raportez o duzină de mașini parcate ilegal pe strada pietonală. Făr…

Posted by Radu Marian on Thursday, 10 March 2016

După cum se poate vedea după numărul reacțiilor, această postare a generat o mica furtună virală pe rețeaua de socializare, cel puțin pentru standardele mele mai mici de „popularitate”. Iată că reacțiile au fost pe măsură nu doar online, dar și offline. Surprinzător pentru mine, Poliția s-a mișcat repede: datorită share-urilor, comentariilor și reacțiilor sutelor de cetățenilor la această postare, astăzi ne-am trezit cu o Stradă Pietonală „eliberată” de mașini. Asta mi-a comunicat o reprezentată a Inspectoratului Național de Patrulare, care mi-a scris pe Facebook, în jurul orei 14:00 :

„Bună ziua, dle Marian […] În urma sesizării făcute, strada pietonală a devenit accesibilă, iar conducătorii auto care au sfidat regulile de circulație au fost sancționați. Poliția monitorizează în  continuare ca parcările neregulamentare să nu fie admise, indiferent despre ce stradă este vorba.

Mesajul a fost însoțit și de poze:

Photo Credits: Diana Fetko (Facebook)

Vorbele doamnei se confirmă, întrucât am fost la fața locului mai devreme, pe la 12:00 și am văzut și eu o stradă liberă de mașini, pe care am putut să o numesc „pietonală”.

Ce-am văzut eu + patrula Poliției în partea dreapta. Balsam pe suflet ;)

În plus, celor câteva mașini pe care le-am văzut la acea oră le-au fost scoase numerele.

Azi n-a fost cea mai bună zi pentur măgăruși

Pentru ca asta să devină și comic, nu mai rămânea decât ca un șofer amendat să-mi trimite niște blesteme. Oops, și s-a întâmplat:

Eu de fapt sunt șofer și merg cu mașina, doar că mai rar. PS: Vorba ceea, mai bine „botanic” decât cretin

În fine, l-am întrebat pe polițistul aflat la fața locului cu patrula și despre aceste blocuri de granit (foto jos) care sunt date la o parte ilegal pentru a face locul „nebotanicilor” cu mașini, iar dânsul mi-a zis că a dat „indicații ca acestea să fie puse la loc”.

Tare aș vrea să știu cine-s măgarii care le-au dat la o parte și cine-s cretinii care au permis asta

Ok, super, vedem pe parcurs dacă au fost puse la loc (dacă le vedeți date la o parte în zilele următoare, raportați la 902 sau 112). În fine, problema acestor bucăți de granit este un pic mai complicată. Ele sunt grele, inflexibile și trebuie să fie mișcate în caz de necesitate, de exemplu atunci când se fac livrări de mărfuri la cafenele din preajmă, sau în caz de urgență, când e nevoie de accesul Ambulanței sau Pompierilor. Însă soluții există, cum ar fi folosire unor bariere de oțel retractabile. Dar noi deja ne-am obișnuit cu lucrurile făcute fără cap, așa-i Chirtoacă?

Problema lipsei locurilor de parcare din zona aia, dar și din tot Chișinăul, are origini mai profunde. Cum ar fi:

  • O strada pietonală (valabil pentru multe alte proiecte urbane) concepută fără vreun plan de asigurare a parcărilor auto, în condițiile în care în zonă se află nenumărate companii mari și instituții de stat.
  • În orașul acesta, infrastructura parcărilor auto este la pământ, iar parcări cu plată degrabă nu vom avea.
  • Nu există un sistem de transport public rapid, eficient și îndeajuns de confortabil pentru a-i face pe unii să renunțe la mașini.
  • Lipsa infrastructurii pentru biciclete.
  • Materialismul, opulența, cretinismul și incultura unora din cetățenii noștri.

Acum, înapoi la problema serviciului 902.  Aceeași doamnă de la INP  care am menționat-o mai sus mi-a scris:

„Dacă e să ne referim la numărul de apeluri efectuate de către dvs. la serviciul ”902” și lipsa unui răspuns din partea oamenilor legii, vă informăm că a fost inițiată o anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor și neadmiterea pe viitor a unei situații similare.”

Pe parcursul zilei, doi reprezentați ai MAI m-au contactat și m-au vizitat la biroul de la Expert-Grup, mi-au confirmat începerea anchetei, pentru care am scris și o depoziție. Au promis că o să-mi trimită în zilele următoare rezultatele anchetei, și pentru că subiectul a stârnit atâtea reacții, o să le fac publice.

Aaah, puține lucruri sunt mai plăcute în viața asta decât senzația că se face dreptate, nu-i așa? Sper doar ca data viitoare Poliția să reacționeze la fel de bine și atunci când nu se scrie vreun mesaj pe Facebook cu 700 like-uri 😉


Așa cum ziceam, această mică victorie a bunului simț se datorează în primul rând sutelor de oameni care au reacționat la postarea scrisă de mine. Acest caz a demonstrat că, în pofida faptului că trăim într-o țară în care corupția și batjocura față de lege sunt cele mai populare practici, micile manifestări de dreptate și corectitudine ca acestea sunt posibile.

Ele sunt posibile anume când noi, cetățenii, cerem asta – când cerem servicii mai bune de la stat, un stat pe care noi îl întreținem! Să nu uitați asta niciodată – eu, tu, mama, tata, bunica, bunicul, prietenul, prietena – noi plătim acest Guvern și noi trebuie să-i responsabilizăm! În momentul în care ei o dau în bară, e de datoria noastră să-i atenționăm și sancționăm, și dacă e nevoie, să facem publice greșelile lor, pentru că, după cum vedeți, asta funcționează. Mai ales că azi putem să ne bucurăm de rețele sociale – nu mai e nevoie să fii lider de opinie sau jurnalist ca să atragi atenția publicului asupra unei probleme. Și dacă grozăviile de genul furtul miliardului, capturarea instituțiilor de stat, nepotismul, traficul de influență, delapidarea din țara asta sunt mai greu de combătut, măcar cu golăniile astea mici să luptăm direct.

Așa că data viitoare când sunteți martori la  orice fel de ilegalități care sfidează bunul-simț, vă îndemn să nu le ignorați, ci să luați telefonul și apelați 902 sau 112! De dat asta cred că o să răspundă. :)

UPDATE: Oho, viral articol. Mulțumesc tuturor. Dacă tot ați ajuns până la finalul textului, aș vrea să vă recomand o carte „Revolta lui Atlas”. Impresiile mele și recenzia le găsiți aici

Facebook Comments