Un miliard de motive ca să ieși duminică la protest


Sursă: Autorul

Hai să trecem în revistă ce știm până acum. Anul trecut, chiar în ajunul alegerilor parlamentare, au avut loc tranzacții bancare suspecte în valoare de 1 miliard de dolari SUA, adică 1/5 din PIB-ul țării, sau valoarea tuturor granturilor oferite de Banca Mondială Moldovei din 1992 încoace. Banii ăștia, încă nu știm cum (așteptăm raportul Kroll), au dispărut, așa „pur și simplu”!

Aceste împrumuturi toxice orchestrate cele trei bănci– Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au fost eventual descoperite de către BNM, care a fost forțată să acorde un bailout de 16 miliarde de lei acestor bănci, pentru a nu permite sistemului bancar să intre în colaps chiar înainte de alegeri. Ei bine, cel mai probabil aceste trei bănci nu vor reuși să ramburseze mega-împrumuturile, asta însemnând că acesta va convertit în datorie publică (așa cum a consemnat și bravul nostru premier Gaburici). Asta înseamnă că (ați ghicit) NOI –  plătitorii de taxe, va trebuie să plătim acest „împrumut”, iar asta înseamnă cam 10,000 lei pentru fiecare plătitor de taxe din țara asta.

Și cel mai grav e că această grozăvie ar putut fi bine-merci evitată, așa cum punctau și colegii mei de la Expert-Grup în ultimul raport MEGA, publicat luna trecută. BNM-ul nu avea cum să nu știe de aceste tranzacții și a avut toate instrumentele legale ca să le blocheze. Președintele ar fi putut convoca Consiliul Suprem de Securitate unde să abordeze Procuratura și CNA-ul. Procuratura ar fi putut să se autosesizeze și să inițieze investigații seriose. Parlamentul ar fi putut desigur să-i demită pe toți,  începând cu Drăguțan și terminând cu Arapu. Toți ar fi putut, dar nimeni n-a făcut-o…


Sursă: Autorul

Inevitabil, această inacțiune a născut un val de nemulțumiri (probabil) la fel de mare ca în ultimii ani de guvernare comunistă și astfel, protestele pașnice de amploare trebuiau să apară, așa cum se întâmplă în orice democrație. La noi, primul protest major se profilează abia acum, în această duminică de 3 mai,  când se așteaptă a fi cea mai mare manifestație de la 2009 încoace (nu mă refer aici la mascaradele publice organizate de partide). Și totuși, am auzit mulți oameni care, deși sunt vădit revoltați de tot ce se întâmplă în societate, nu prea se grăbesc să iasă la protest. Iată unele din scuzele pe care le-am auzit:

  • „Nu schimbăm nimic ducându-ne la protestele astea”
  • „Eu nu sunt un om al protestelor”
  • ”Organizatorii protestului sunt unioniști”.

Bine, să le luăm pe rând:

„Nu schimbăm nimic ducându-ne la protestele astea”. Păi oameni buni, credeți că aveți mai multe șanse să schimbați ceva stând acasă? De ce credeți că guvernanții și-au permis să saboteze încredea noastră de atâtea ori în ultimii șase ani? Anume pentru că am fost pasivi și am crezut că democrația înseamnă doar a ieși la votare o dată la patru ani. Ba nu, democrația înseamnă mult mai mult…

„Nu sunt om al protestelor”. Well, protestul nu este egal  cu „7 aprilie”. A protesta nu înseamnă a arunca cu pietre și a face haos, ci a ieși împreună cu gândul și glasul, alături de o masă de oameni pentru a cere ceva, în cazul nostru, a cere justiție, demisie și banii înapoi.

”Organizatorii protestului sunt unioniști”. N-aș spune. Platformă Civică „DA” –  organizatorii protestului, include multe personalități notorii care reprezintă mai multe domenii ale societății civile. Deși sunt sigur că vor fi și câțiva unioniști la protest, asta nu înseamnă că toată lumea  va striga întruna „Unire, Unire”. Toată lumea conștientizează, inclusiv și organizatorii, că protestul de duminică e despre altceva decât mesaje politice.

*

Așadar, ca un cetățean care pretinde a gândi rațional, vă îndemn să ieșiti la protestul de duminică, pentru  că protestul în masă este unul din cele mai importante și eficiente instrumente de a pune presiune pe cei care ne conduc țara. Nu trebuie să facem istorie la această manifestație, așa cum au făcut-o tot pașnic, afro-americanii din SUA la National Mall în 1963 sau georgienii în 2003, dar un mesaj împreună putem transmite guvernanților – că țara e noastră, și banii tot sunt ai noștri.


Îmi voi lua la protest un leu găurit – pentru că asta au făcut, ne-au găurit economia!

Facebook Comments