Roadmap pentru Iurie Leancă

N-o să comentez alegerea guvernului de astăzi pentru că sunt alții de zeci de ori mai buni ca mine în analiză politică. Și totuși, în calitatea mea de alegător PLDM, îmi rezerv dreptul să-i sugerez lui Leancă un plan de acțiuni, dacă tot a zis că așteaptă părerea cetățenilor.

Din start reiterez că aș vrea ca Leancă să rămână în PLDM,  care rămâne a fi un partid solid, funcțional, cu o mașinărie umană bine pusă la punct și în primul rând, un partid cu o doctrină de centru-dreaptă, economic liberală, de care Moldova are nevoie. Și totuși, PLDM rămâne a fi un partid cu o mare problemă, care se numește, ați ghicit – Vlad Filat!

Așadar, iată roadmap-ul meu pentru Leancă, sau altfel spus, ce-aș vrea eu, ca alegător PLDM, să se întâmple mai departe. Disclaimer – scenariul e un pic naiv și puțin probabil:

  • Leancă convoacă congresul PLDM și își anunță deschis candidatura pentru funcția de președinte al partidului. Propune o noua formula de finanțare a partidului, bazată pe contribuții individuale, crowdsourcing, fundraise marketing, ca să scape partidul de dependența financiară a lui Vlad Filat și a anturajului său.
  • De-tour la scenariu:
    • Leancă ajunge președinte PLDM și Filat pleacă, pleacă х*й знать unde. Sau poate nu pleacă, rămâne c-o funcție mediocră?!
    • Leancă este înfrânt, iese din partid și își creează altul cu aceeași doctrină;

(în continuare planul e același)

  • Leancă îi atrage în anturajul său pe Ion Sturza, Maia Sandu și alte duzine de oameni NORMALIdin țara asta. Există mulți oameni normali, îi știu, i-am auzit, lucrez cu unii din ei.Și voi tot îi știți și ați auzit de ei.
  • Leancă își anunță candidatura pentru Primăria Chișinău și îi atrage în echipă pe Ion Grosu, Victor Chironda, Nata Albot și oameni de așa tip. Cred eu că ar avea șanse. Să fie însă asta o idee bună? Leancă? Diplomat? Primărie?
  • Partidul lui Leancă, oricare ar fi acesta, nu obstrucționează activitatea actualului guvern, ci îi dă o șansă lui Gaburici și guvernului său și așteaptă să vadă ce se va întâmpla mai departe. Vorbim totuși de un guvern minoritar.
  • La următoarele alegeri parlamentare, partidul lui Leancă propune o guvernare în frunte cu Sturza sau Leancă, rocadă prim-ministru/președinte (asta dacă nu cumva Leancă devine primar) și triumfă, cred eu.

Cam atât. Vă invit să dezvoltați și/sau să criticați aceste idei. Nu știu cât sunt de realiste, dar un lucru e cert – acum e un moment bun pentru schimbarea clasei politice și pentru schimbarea paradigmei a însuși discursului politic în Moldova – care trebuie bazat mai mult pe viziuni și doctrine și mai puțin pe manevre și jocuri de culise.

PS: Leancă se va bucura de și mai multă încredere din partea societății dacă va explica cu o sinceritate fără precedent ce s-a întâmplat la Aeroport și Banca de Economice, de ce a tăcut și n-a acționat.

Facebook Comments